Hieronder proberen we een antwoord te formuleren op de meeste gestelde vragen. Staat je vraag en niet bij, contacteer ons gerust via e-mail.


Wat zijn tijdsloten? En hoe kies ik dat?
We kiezen ervoor om bij het standaardtraject van de AllCover Coast Swim (16 km) altijd stroom mee te hebben. Hierdoor zijn we automatisch gekoppeld aan het getij en meer specifiek aan de kentering van het water. De kentering is het moment waarop de stroming wisselt van richting. Je hebt aan onze Belgische kust een stroming richting Frankrijk en een stroming richting Nederland en we willen optimaal van die stroming profiteren. Let op dit is verschillend van het uur van hoogwater (HW) en laagwater (LW). In de Noordzee kunnen we zeggen dat de kentering ongeveer 3 uur na HW of LW valt. Dit in combinatie met de startlocatie bepaalt de tijdsloten. Verder proberen we zo optimaal en ecologisch mogelijk onze trajecten te organiseren. Daarom opteren we dagen waarbij we vlot en veilig (niet in het donker) van Nieuwpoort naar Oostende en terug kunnen zwemmen.

Waarom zijn we zo afhankelijk van het weer en waarom moet ik meer dan één tijdsslot kiezen?
Op het water en zeker op de zee is het weer en dan specifiek steeds de wind onze belangrijkste factor. De wind kan ervoor zorgen dat er golven ontstaan waardoor zwemmen gewoon niet meer veilig is. Deze inschatting kan natuurlijk pas een paar dagen voor de start van de tocht gemaakt worden. Ondanks het feit dat dit net iets extremer is dan gewoon zwembadzwemmen of binnenwaterzwemmen is veiligheid onze hoogste prioriteit.
Je zwemt de AllCover Coast Swim in je eentje (ook als je in relay zwemt wissel je elkaar af) zoals bij het kanaalzwemmen. Ook hier is veiligheid onze prioriteit want verschillende zwemmers volgen en bevoorraden is een stuk moeilijker. Er is ander scheepsverkeer en we houden onze aandacht volledig op 1 zwemmer. Dit is op zich al een speciale ervaring en kan bij ruwe zee heel erg overweldigend zijn. We kiezen voor jullie dus mooie dagen uit, zodat dit een positieve ervaring kan zijn. Het vraagt dus wat flexibiliteit van het team maar ook van de zwemmer, en door niet 1 maar 2 tijdslots op te geven kunnen we je veel meer kans geven om effectief te zwemmen in goeie omstandigheden. Uiteraard  houden we rekening met het tijdslot en desnoods zelfs de dag waarop je liefst zou zwemmen maar het weer is steeds de beslissende factor!

Hoe ziet de dag waarop ik zwemt eruit?
De exacte uren/het exacte verloop kunnen we pas de week vooraf vastleggen. En dit hangt grotendeels af van de weersomstandigheden. Maar algemeen verloopt de dag volgens het volgende stramien:

De eerste zwemmer start in Nieuwpoort en finisht in Oostende. We spreken met deze zwemmer dus af in de Jachthaven van Nieuwpoort. Voor we vertrekken, is er tijd om alles nog kort te overlopen met het volledige team (official, schipper, coach, zwemmer …) Eventueel kan je zelf ook een begeleider meebrengen (niet verplicht). Je kan voor vertrek nog kleedkamer en/of toilet gebruiken. Dan vertrekken we met de boot en varen we naar de startplaats (startpunt is op basis van gps coördinaten). De official legt uit wat mag en niet mag en geeft het startsein. De boot vaart voor de zwemmer (afhankelijk van hoe je ademt, is de boot links of rechts van jou) van start tot aankomst, de zwemmer dient enkel te volgen. We proberen zoveel mogelijk in rechte lijn te varen, maar soms wijken zwemmers af en zijn we verplicht om de zwemmer te volgen/terug in de goeie richting te zetten. Hoe beter je je kan oriënteren, hoe beter jouw zwemtechniek (hoe rechter je kan zwemmen en hoe beter je de boot volgt) hoe efficiënter we dus kunnen begeleiden en hoe beter jouw zwemtijd. Soms zie je dat zwemmers iets meer dan 16 km hebben aan de finish, dit heeft dus te maken met oriëntatie van de zwemmers en uiteraard ook de voedingstops waarbij we soms wat afdrijven door wind en golven.

Tijdens de tocht wordt de zwemmer constant opgevolgd, voor de veiligheid uiteraard want we zitten uiteindelijk in de pleziervaart zone. De zwemmer kiest zelf hoe vaak hij/zij bevoorrading wil. Wij geven alles aan zoals gewenst, we hebben steeds Etixx producten mee. Maar iedereen is vrij te gebruiken wat hij/zij het liefst gebruikt tijdens de wedstrijd. De official volgt de volledige wedstrijd zodat alles volgens regels van de Zwemfed verloopt.

De boot legt zich dwars aan de aankomst (terug op basis van gps coördinaten), zodat de zwemmer ook ziet waar de finish is, de zwemmer komt aan door de boot te tikken. In de haven van Oostende kan de eerste zwemmer afstappen, de 2de zwemmer stapt op in Oostende en zwemt dan in de omgekeerde richting terug naar Nieuwpoort.

Kan de zwemtocht na de start nog gestopt worden door de organisatie?
De organisatie kan ten allen tijde de zwemtocht stilleggen. Het stilleggen en het uit het water halen van de zwemmer kan verschillende redenen hebben. Enkele voorbeelden:

  • wanneer de organisatie merkt dat de gezondheid van de zwemmer erop achteruit gaat en het dus niet meer veilig is om verder te zwemmen.
  • wanneer er onweer in de lucht hangt, zal de zwemmer onmiddellijk uit het water gehaald worden om de kans op elektrocutie te vermijden.
  • wanneer de organisatie de opdracht krijgt van het MRCC (Maritiem reddings- en Coördinatiecentrum) om de zwemtocht te staken.